top of page
turkiye-turizm-performansina-gore-kacinci-sirada-1280x720-1.jpg

Turizm Sektörü Devlet TeÅŸvik ve Destekleri 

 

Turizm teşvikleri; yatırım teşvikleri ile fuar, reklam tanıtım, turizm arazi tahsisi, vergisel teşvikler, ihracat teşvikleri bağlamında turquality ile marka desteklerinden oluşmaktadır.

​

Turizm Yatırım Teşvik Belgesi Notlar - Dikkat Edilecek Hususlar - Turizm Tesisi - Otel Kurulumu

  1. Turizm yatırım/iÅŸletme belgeli özel tesis, yayla/daÄŸ evi ve butik otel yatırımlarında "3 yıldız ve üzeri" ÅŸartı aranmaz.

  2. Turizm yatırım veya iÅŸletme belgeli deniz turizmi tesis yatırımları bulunduÄŸu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanır.

  3. Turizm yatırım/iÅŸletme belgeli oteller, butik oteller, tatil köyleri, özel konaklama tesisleri ve daÄŸ/yayla evleri dışında kalan turizm konaklama tesisleri yatırım teÅŸviklerinden yararlanamaz.

  4. Kültür yatırımları için, Kültür ve Turizm Bakanlığından alınacak kültür belgesine istinaden teÅŸvik belgesi düzenlenebilir. Ancak, münhasıran bu amaçla inÅŸa edilenler dışında, yeme-içme, spor, eÄŸlence ve satış üniteleri gibi birimler kapsama dâhil edilmez.

  5. Kültür ve Turizm Bakanlığından alınacak turizm belgesini haiz eÄŸlence merkezi ve temalı tesis gibi konaklama içermeyen turizm yatırımları teÅŸvik belgesine baÄŸlanabilir. Ancak, münhasıran bu amaçla inÅŸa edilenler dışında, yeme-içme, spor, eÄŸlence ve satış üniteleri gibi birimler kapsama dâhil edilmez.

  6.  Kültür ve Turizm Bakanlığından alınacak Kültür veya Turizm Belgesini haiz fuar, kongre, sergi ve gösteri merkezi yatırımları için teÅŸvik belgesi düzenlenebilir. Fuar ve sergi merkezlerinde, otopark hariç asgari kapalı alanın 5000 m2, kongre merkezlerinde asgari koltuk sayısının 1000, gösteri merkezlerinde ise asgari koltuk sayısının 2500 olması ÅŸartı aranır.

​

Turizm Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır?

Turizmi yatırımına baÅŸlamadan önce Turizm Yatırım Belgesi  alınması gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığından alınacak Turizm Yatırım TeÅŸvik Belgesinden sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Yatırım TeÅŸvik Belgesi alınması gerekmektedir.

​

​

Turizm Sektörü - Yurtdışı Turizm Fuarlarına Katılım DesteÄŸi

Bireysel olarak veya ilgili sektör meslek birliÄŸinin/derneÄŸinin öncülüÄŸünde; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen veya iÅŸtirak edilen turizm fuarlarına katılım masraflarının, Bölge tanıtımı amacıyla yurtdışında gerçekleÅŸtirilecek tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine iliÅŸkin giderlerin belirtilen usul, esas ve oranlar çerçevesinde Tanıtma Genel MüdürlüÄŸü bütçesinin ilgili tertiplerinden bu amaçla belirlenen ödeneklerle sınırlı olmak kaydıyla ödenmesidir. Desteklerden Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli, asli fonksiyonu konaklama olan ve bir önceki mali yıl içerisinde turizm geliri niteliÄŸinde bireysel olarak 1.000.000 (bir milyon) ABD Doları veya muadili dövizi yurtdışından saÄŸlayan iÅŸletmeler yararlanabilir.

​

​

Turizm Sektörü Yurtdışı Fuar DesteÄŸi - Ödenebilecek Giderler, Ödeme Oran ve Miktarları

Başvuru sahibinin Bakanlık tarafından iştirak edilen veya desteklenen yurtdışı turizm fuarlarına katılması halinde;
-Yer kirası,
-Stant inÅŸası (stant kurulumu için gerekli tüm giderler),
-Stant dekorasyonuna
iliÅŸkin toplam giderlerinin Bakanlık tarafından uygun görülmesi halinde % 50’si ödenir.

Bu miktar her fuar için bireysel katılımlarda 10.000 (on bin) ABD Dolarını, ilgili sektör meslek birliÄŸinin/derneÄŸinin öncülüÄŸünde gerçekleÅŸtirilecek katılımlarda 20.000 (yirmi bin) ABD Dolarını geçemez.
Standın su, elektrik ve internet vb. iÅŸletim masrafları ile fuar idarelerine ödenen kayıt ücretleri TebliÄŸ kapsamında ödenebilecek giderler olarak kabul edilmez ve ÅŸayet bu giderler fatura edilmiÅŸse düÅŸülerek hesaplama yapılır.
Destek Oranı: %50
Destek Tutarı: 10.000-20.000,-USD (Fuar Başı)

​

 

Turizm Sektörü - Yurtdışında GerçekleÅŸtirilecek Kokteyl, Çalıştay Ve Sergi Etkinlikleri DesteÄŸi

Bireysel veya ilgili sektör meslek birliÄŸinin/derneÄŸinin öncülüÄŸünde grup olarak tesisleri ile birlikte bölge tanıtımı amacıyla yurtdışında gerçekleÅŸtirecekleri kokteyl, çalıştay ve sergi etkinliklerine iliÅŸkin;
- Yer kirası (kayıt ücretleri hariç),
- Ä°kram,
- Organizasyon (Ses, ışık, görüntü sistemleri ve ihtiyaç duyulabilecek diÄŸer teknik ekipman ve donanım, hostes, sunucu, tercüman giderleri, davetiye, isimlik, afiÅŸ ve ihtiyaç duyulabilecek diÄŸer baskı giderleri ile ilgili MüÅŸavirlik/AtaÅŸelikçe kabul edilebilecek diÄŸer zorunlu organizasyon giderleri)
giderlerinin Bakanlık tarafından uygun görülmesi halinde %50’si ödenir. Ödenecek destek miktarı her bir etkinlik için bireysel faaliyetlerde 10.000 (on bin), grup faaliyetlerinde 25.000 (yirmi beÅŸ bin) ABD Dolarını geçemez.
Destek Oranı: %50

Destek Tutarı: 10.000-25.000,-USD (Etkinlik Başı)

​

​

Turizm Sektörü - Reklam ve Tanıtım DesteÄŸi

Bireysel veya ilgili sektör meslek birliÄŸinin/derneÄŸinin öncülüÄŸünde gerçekleÅŸtirilen reklam giderlerinin Bakanlık tarafından uygun görülmesi halinde %50’si ödenir. Reklam faaliyetlerinde ödenecek destek miktarı her bir etkinlik için bireysel faaliyetlerde 40.000 (kırkbin), grup faaliyetlerinde 150.000 (yüz elli bin) ABD Dolarını geçemez.
Destek Oranı: %50
Destek Tutarı: 40.000,-USD (Etkinlik Başı)
Üst limit: Mali yıl içinde reklam ve tanıtım faaliyetleri kapsamında yapılacak ödemeler toplamı, bireysel iÅŸletmeler için 150.000 (yüzellibin), grup faaliyetlerinde 750.000 (yedi yüz elli bin) ABD Dolarını geçemez.
BaÅŸvuru Åžartı: Ä°ÅŸletme veya ilgili sektör meslek birliÄŸi/derneÄŸi, destek talep ettiÄŸi yurtdışı turizm fuarlarına katılım ya da turizm tanıtma ve pazarlama faaliyetlerine iliÅŸkin projesini faaliyetin baÅŸlamasından en az 3 ay önce Tanıtma Genel MüdürlüÄŸüne kargo yoluyla veya elden ulaÅŸtırmak suretiyle sunacaktır.

​

​

Turizm Amaçlı Kullanım Ä°çin Arazi Tahsisi

Türkiye’de Turizm Sektörüne SaÄŸlanan TeÅŸvik ve Destekler kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizmi TeÅŸvik Kanunu’nun 8 inci maddesine göre, hazine ve orman arazilerinin turistik tesis yatırımlarına tahsisi saÄŸlanmaktadır. Bu konuda 21/07/2006 tarihli ve 26235 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüÄŸe giren “Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik” uyarınca iÅŸlem tesis edilmekte ve 49 yıla kadar tahsis iÅŸlemi yapılmaktadır.

​

​

Turizm Ä°ÅŸletme Belgeli Tesislere SaÄŸlanan DiÄŸer Avantajlar

Emlak Vergisi Muafiyeti

Bina İnşaat Harcı İstisnası

Döviz Kazandırıcı hizmet Ve Faaliyetlerde Vergi, Resim Ve Harç Ä°stisnası

 

 

Turizm Sektörü Hizmet Ä°hracatı Destekleri - TURQUALITY

Konaklama ve Turizm Åžirketleri; ÅŸartları saÄŸlamaları kaydıyla Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri MarkalaÅŸma Destekleri Hakkında Karar kapsamında Turquality ve MARKA desteklerinden yararlanabilirler.

​

​

Turizm Sektörü - Yararlanıcıların Marka/TURQUALITY® Destek Programı Kapsamına Alınması

Konaklama sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcılar için destek kapsamına alınacak markayı kullanarak Türkiye’de konaklama hizmeti veren yararlanıcı ve yararlanıcı ile organik bağı bulunan ÅŸirketlerin son 3 (üç) yılda yurtdışından gelen ziyaretçilerden elde ettikleri satış hasılatının yıllık ortalamasının; butik otel statüsündekiler için en az 500.000 (beÅŸ yüz bin) ABD doları, diÄŸer oteller ve otel grupları için en az 4.000.000 (dört milyon) ABD doları olması gerekir.

bottom of page