top of page
timthumb.jpg
proje yönetim adımları.jpeg

Proje danışmanı, kamu veya özel sektördeki kurumlarda geçerli olan bir iÅŸ tanımına sahiptir. TÜBÄ°TAK, KOSGEB, Ar-ge odaklı özel kurumlar vb. gibi yapılara sahip kamu ya da özel kurumlarında, projeler ve proje odaklı uygulamalar için yetkin bir ekibe ihtiyaç duyulur.

 

Proje danışmanı, oluÅŸturulan proje ekibinin en yetkili kiÅŸilerinden biridir. Genel olarak bir proje danışmanından beklenen ÅŸey, proje ekibine proje süresi boyunca aktif destek saÄŸlamasıdır. Proje danışmanı da bu genel görev tanımına uygun olarak idari ve mali anlamda destek verecek uygulama ve çalışma fikirleri sunar. 

​

Proje danışmanlığı mesleÄŸi için ciddi yetkinlikler ve proje yönetimi tecrübesi gerekir. Yazımızın proje danışmanı nasıl olunur kısmında daha detaylı anlatacak olsak da genel olarak proje danışmanlığı mesleÄŸi için gerekli olan özelliklerden biraz bahsetmek yerinde olacak.

 

Proje danışmanı, özel bir konu ya da çalışma için ilgili kuruma danışmanlık hizmeti verir. Projenin önemli paydaÅŸlarından biridir ve görev aldığı süreç boyunca proje koordinatörü ve ilgili diÄŸer paydaÅŸlarla ortak bir çalışma yürütür. Bu noktada proje danışmanının özel bir konu üzerine uzmanlaÅŸmış olmasına dikkat edilir. Ä°lgili kurum proje danışmanından söz konusu konu hakkında özel bir destek ister ve yöneticilerle ortak bir çalışma ortamı yaratır. Ä°ÅŸte danışmanın en önemli özelliklerinden biri, belli bir konuda uzmanlaÅŸmış olması ve proje için çözüm odaklı çalışacak bir bilgi birikimi edinmiÅŸ olmasıdır. 

​

Proje danışmanı daha çok danışmanlık hizmeti veren kurumlarda çalışmaktadır. Bazı üst düzey ÅŸirketlerde de proje danışmanı pozisyonu bulunmaktadır. Genel olarak bir proje yaratmak için danışmanlık hizmetinden yararlanarak proje yönetimi için en doÄŸru aÅŸamalara geçmek hedeflenir. 

​

Proje Danışmanı Ne İş Yapar?

Proje danışmanlığı çok yönlü bir meslektir. Sabit bir iÅŸ tanımı ya da görevler zincirinden ziyade kurumun ve projenin ihtiyaçlarına göre ÅŸekillenen görevlere sahiptir. Proje danışmanı her ÅŸeyden önce danışmanlık hizmeti verir fakat verdiÄŸi danışmanlık hizmeti birçok kazanım ve çözümü beraberinde getirecek kadar geniÅŸ çaplıdır. Bundan dolayı proje danışmanlığı mesleÄŸi, tek bir iÅŸ üzerine deÄŸil, söz konusu projenin özelliklerine ve hedeflerine göre biçimlenen bir meslek dalıdır. Proje danışmanı, proje yönetimi ve ilgili konu hakkındaki uzman görüÅŸlerini kurum ile paylaşır ve çözüm odaklı perspektif geliÅŸtirir.

Genel olarak bir proje danışmanı, istenilen konu ve proje kapsamında uzman görüÅŸlerini ortaya koyar ve istenilen ÅŸekilde proje sürecine destekte bulunur. Peki bir proje danışmanı bu genel kapsam baÄŸlamında hangi iÅŸlerle meÅŸguldür:

  1. Projenin baÅŸlangıç ve bitiÅŸ adımları ile ilgili genel fikirlerini belirtir. 

  2. Proje paydaÅŸlarını gözden geçirir ve tanımlanan paydaÅŸlara göre organizasyon ÅŸeması oluÅŸturur.

  3. Proje yöneticileri ve koordinatörleriyle toplantı yapar ve sunum eÅŸliÄŸinde projenin ana hatlarını ortaya koyar. 

  4. Projenin kapsamını ve gerekli uygulama alanlarını analiz eder.

  5. Proje yöneticilerine danışmanlık hizmeti kapsamında proje yönetim aÅŸamalarının detaylarını öÄŸretir. 

  6. Proje için gerekli olan idari ve mali iÅŸleri kontrol eder.

  7. Proje eksiklerini, risklerini ve detaylarını gözden geçirerek önemli noktalarda fikir verir. 

  8. PaydaÅŸlarla iliÅŸki ve iletiÅŸim geliÅŸtirme konusunda kurum yöneticilerine stratejiler üretir. 

  9. Ä°lgili proje kapsamında, mevzuatlardan prosedürlerden ve uygulamalardan bahseder. 

  10. Proje ile ilgili sunum ve raporlamada yöneticilere yardımcı olur. 

bottom of page